Brandweer Zevenaar

We willen op ieder moment een beroep kunnen doen op politie, brandweer of ambulance. Deze hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. In Gemeente Zevenaar kan dit beter. VVD Zevenaar wil zich inzetten voor de inwoners van Gemeente Zevenaar en heeft veel ideeën om de veiligheid te verbeteren. Op het gebied van brandveiligheid willen we in ieder geval drie zaken uitvoeren.

Brandweer kazerne Zevenaar

Kortere Routes

Aanrijtijden van hulpdiensten zijn erg belangrijk, vooral als elke seconde telt. Op deze momenten kunnen we kostbare tijd winnen door een kortere route van de brandweerkazerne naar Groot Holthuizen te ontwikkelen om zo de brandveiligheid in de wijk te verbeteren. Vergelijkbare initiatieven willen we door de hele gemeente ontplooien.

 

Vrijwilligers

Er werken veel vrijwilligers bij de brandweer. Deze vrijwilligers zetten zich naast studie of werk in voor de veiligheid in onze gemeente. Zij zijn evengoed professionals en volgen cursussen, oefenen regelmatig en staan op vaste tijden ingeroosterd. Hun werk is allesbehalve vrijblijvend. Wij moeten zuinig zijn op deze vrijwilligers en hun werk faciliteren. Op dit moment moeten zij te vaak nadenken over de gevolgen van bezuinigingen. Bijvoorbeeld omdat ze moeten wachten tot een volgende keer wanneer er wel geld is voor de cursus die ze nodig hebben vanwege nieuwe ontwikkelingen rondom veiligheid en leefbaarheid. We hechten veel belang aan deze vrijwilligers en vinden dat er meer middelen vrij moeten komen voor deze vrijwilligers.

 

Een luisterend oor voor de brandweer.

We hebben door schaalvergroting een regionale brandweer met lokale aansturing. Het beleid wordt grotendeels ingegeven door financiële sturing. Nieuwe technologieën zorgen voor meer veiligheidsrisico’s. Windturbines die te dicht bij de weg staan, parkeergarages die niet bereikbaar zijn waarin elektrische auto’s kunnen branden en veiligheid bij de energietransitie. Het zal goed zijn om dit als lokale politiek beter te monitoren en actief te luisteren naar hun deskundige inbreng.

 

 

Joke Koenen