De beschouwing van de VVD Zevenaar over de begroting 2024-2027

Voorzitter, Voor ons ligt de meerjarenbegroting 2024-2027. Het algemene beeld over de voorliggende meerjarenbegroting is vanuit de fractie van de VVD positief. Deze positiviteit zit met name in het sluitend krijgen van de jaren 2024 en 2025 en de keuze van het college om de lijn van de VNG te volgen om de jaren 2026 en 2027 reëel te begroten, en voor die jaren vooralsnog geen keiharde bezuinigingen door te voeren. Voornoemde ravijnjaren 2026 en 2027, welke overigens veroorzaakt worden door het landelijk beleid c.q. de korting op de rijksbijdrage, zorgt voor verminderde inkomsten bij onze gemeente. Onze fractie dringt landelijk dan ook aan op annulering van de ingezette korting op de rijksbijdrage.

Tevreden is onze fractie dat zonder grote bezuinigingen door te voeren we de eerste twee jaar sluitend kunnen krijgen. Dat dit college het lef heeft gehad om in plaats van het geld bij de inwoners te halen gekeken heeft waar kunnen we binnen onze organisatie met minder geld doen. En ook het college (coalitie) akkoord doorzetten op de ingeslagen weg. Chapeau van onze fractie voor deze keuze. 

 

Let op, hierin zit wel direct de bezorgdheid vanuit de fractie van de VVD. De financiële rek is compleet uit de voorliggende meerjarenbegroting gehaald. Mochten er ergens tekorten ontstaan of ergens financiële tegenvallers komen, is dit niet ingecalculeerd en teren we direct in op ons eigen vermogen. Dit met in ons achterhoofd dat alle kosten en inkoopprijzen sowieso al fors gaan stijgen, is dit geen prettig vooruitzicht. Onze fractie roept het college dan ook op om de raad hierover structureel en consequent te informeren en de raad er ook sneller bij te betrekken om gedegen keuzes voor onze gemeente te kunnen maken.  

 

Ook is onze fractie zeer tevreden over de aanpak van de woningnood. De portefeuillehouder gehoord te hebben, heeft het vorige college nagenoeg een lege huls qua locaties achtergelaten. Trots zijn we dat dit college hierin verandering brengt, situationeel grondbeleid voert en bouwen, bouwen, bouwen als top prioriteit heeft gesteld. Nu nog de bomen per nieuwe inwoner! 

 

Tot slot voorzitter 

 

Onze fractie is ontstemd over de berichtgeving op de social media kanalen en in kranten over besluit Vesterbos. De raad heeft zich duidelijk uitgesproken tegen onderwijs op deze locatie, waarbij indirect gekozen is voor woningbouw op deze locatie. Met enige verbazing heeft onze fractie notie genomen van de college-opmerking dat geen prioriteit op woningbouw voor deze locatie ligt. 

 

De vraag die voorligt aan dit college is: 

Wat neemt u als college mee uit de raadsvergadering van vorige week woensdag? 

Graag vernemen wij dan ook van de betreffende portefeuillehouders Van Orden en Kagei het college standpunt over locatie Vestersbos, welke ons inziens nu beschikbaar is gekomen voor woningbouw  en hoe het college denkt de schoollocaties voor De Wissel en De Tamboerijn alsook voor De Brug in te gaan vullen. Onze fractie heeft hiervoor vorige week al enige voorzet gegeven, en overweegt deze voorzet kracht bij te zetten door middel van amendementen en/of moties, mocht de antwoorden en de inzet vanuit het college hiermee niet op dezelfde lijn liggen. 

Daarnaast horen we graag wanneer het college hierover met verdere invullingsvoorstellen naar de raad terugkomt. 

 

Dank u wel voorzitter